top of page

BENEDICTE HN

04 MAGASIN

  • Benedicte

10 TIPS TIL VÅRBORDET

Oppdatert: 18. apr. 2021

Annonse // vestkanten

I innlegget finner du varenavn, butikk og priser. Jeg tar forbehold om skrivefeil.


Det ligger en helt spesiell følelse og forventning når våren endelig melder sin ankomst i disse tider. Vinteren klorer seg fast, enda ikke helt klar for å gi slipp, mens våren kommer med små drypp av lovnader om at det snart er ny sesong. For det første er dagene lengre og lysere, for det andre ser vi flere og flere tegn til at naturen våkner til liv ute, for hver dag som går 🌱.


Påske/vårbord i hvitt og lyse pasteller. Påskeliljer, tulipaner og perleblomst i potter.

Hvit vase med riller - Kitchn: Kähler Hammershøy 25cm. 699kr │ Glassvase rund - Kitchn: Magnor Boblen │ Potte/skål egg - Blomsterforum: 119krVår for meg er lys. Det er farger, grønt, gåsunger, krokuser, snøklokker, crispe tulipaner og perleblomster. Det er fuglesang og sol som varmer både kinn og sjel. Og det er påske. For påske, for meg, er første tegn på at vi kan legge vinteren bak oss og ta i mot nok en etterlengtet vår. Å finne frem påskepynten er som å kicke i gang våren, med sine herlige lyse toner av gult, rosa, grønt og pasteller så langt øyet kan se.

Derfor passet det ypperlig at interiørdagene på vestkanten starter nå, for det er lite som er så fornøyelig som å starte våren og påsken med en fest av et bord, som inneholder farger, materialer og tekstiler som gir vinteren et spark bak og roper: Nå folkens, NÅ er det VÅR!!


Som du sikkert har skjønt, så elsker jeg vår! Derfor har jeg benyttet anledningen til å samle så mye som mulig av de tingene og de fargene jeg syns symboliserer vår. Og i dag tenkte jeg å dele hvordan jeg har tenkt i oppbyggingen av bordet, i form av 10 tips!


Telykt klart glass – Kitchn: Magnor 12cm. 459kr │Stormlykt glass – Kitchn: Magnor 22cm. 649kr │Hvite vaser med riller – Kitchn: Kähler fra 229kr │ Rav farget glassvase – Kid Interiør: Alpha vase 20cm. 299,90kr │ Lysestaker, kronelys – Kid Interiør: Homer 8cm. 39,90kr │ Telysholder, glass – Kid Interiør: Pascal, 7,5cm. 29,90kr │ Påskepynt – Kid Interiør: Fra 49,90kr │ Potter - Blomsterforum: fra kr 219│ Kunstige blomster - Blomsterforum: fra 39kr │ Egg i glass - Blomsterforum: 29kr │ Glassvase klar/lilla - Blomsterforum: 179kr │ Løkblomster - Blomsterforum: fra 39kr

Påskebord dekket i vårlige pasteller og hvitt. Løkblomster i potter, Ranukler og gåsunger i glass og keramikkvaser.

Her er mine beste tips til borddekking!

Når jeg skal dekke bord tenker først og fremst på sesong og farger. Hvilken stemning ønsker jeg, hva setter jeg pris på ved denne sesongen, og hva ønsker jeg å uttrykke med bordet mitt? Skal det være mye eller lite? Hva skal det utstråle?


1. SESONG

Det første jeg tar stilling til når jeg skal dekke et bord er sesong og anledning. For alle våre høytider, sesonger og årstider fortjener å bli feiret, og jeg syns borddekking er en god anledning til å feire sesongen vi er i, ved å uttrykke og understreke hva sesongen er for deg, hva DU liker med sesongen du dekker for. Og det er nettopp det jeg har gjort i denne borddekkingen. Jeg har samlet alt jeg forbinder med og elsker med våren, og kombinert det etter beste evne på ett og samme bord.2. FARGEPALETT

Når jeg planlegger et bord velger jeg alltid en hovedfarge, og på dette vårbordet er hovedfargen hvit. Deretter velger jeg et knippe aksentfarger som skal utgjøre detaljene og den røde tråden i bordet. På mitt vårbord har jeg rett og slett valgt pasteller som aksentfarge, og ikke for eksempel 2-4 spesifikke aksentfarger. Pasteller kjennetegnes ved at de har samme kulørthet, altså de er like fargesterke, eller fargesvake, som jo pasteller er. Dette gjør at pasteller går godt sammen, selv om du setter sammen flere ulike farger, som her. Jeg har valgt både gult, grønt, rosa, mint, beige, gyllen/amber og lilla. Men selvom jeg har valgt såpass mange farger, harmonerer bordet godt, nettopp fordi fargene er like fargesterke.10 tips til dekking av vårbord. Pasteller og lyse toner. Kuvert med ulike serviser og personlig dekor.

Mintgrønne vaser - Blomsterforum: fra 79kr │ Egg dekor - Blomsterforum: 29kr │Gåsunger kunstige - Blomsterforum 39kr │ Lysestaker - Kid Interiør: Homer 8cm. 39,90kr │ Glassvase klar/lilla - Blomsterforum: 179kr3. KUVERT

Videre i planleggingen tenker jeg over hvordan jeg ønsker at kuverten skal se ut. I denne borddekkingen trengte jeg ikke å ta stilling til hva som skulle serveres, men skal du holde middag eller lignende må menyen selvsagt være med i beregningen for hvordan hver kuvert skal se ut og hva den må inneholde.


Kuverten kan enten være en del av hovedfargen på bordet, eller en del av aksentfargene. Jeg pleier å la dekoren på bordet stå for aksentfargene, men med så mange fantastisk fine serviser som finnes i butikkhyllene på vestkanten, er det ingenting i veien for å la serviset få hovedrollen på bordet! Da kan du gjerne la dekoren være mer nøytral og gå mer i ett med hovedfargen, med noen elementer som tar opp igjen fargen du har i serviset ditt. På den måten får bordet ditt en rød tråd, og en fin helhet som er behagelig for øyet.


Jeg liker også å legge igjen en liten overraskelse på hver kuvert, enten i form av en liten personlig hilsen eller gave, noe spiselig eller en søt dekorasjon, slik som jeg har gjort her med både egget og kvasten med gåsunger.


Til denne borddekkingen brukte jeg også serviettringer jeg har laget. Serviettringene er laget av noen gardinringer i tre og filt som jeg har klippet som ører. Perfekt til påske!


BONUSTIPS!

Hvis du bare har skumlest så langt, håper jeg du stopper her! For nå skal jeg fortelle deg noe viktig: det finnes ikke noe rett eller galt når det kommer til hvordan du setter opp en kuvert. Kast alle regler ut vinduet og eksperimenter! Kombiner ulike serviser, dekk med ulike glass for hver kuvert, bruk små skjærebrett som bestikkasjetter, legg bestikket på alt annte enn tradisjonelle måter - dersom du ønsker det! For absolutt ingenting er feil. Ser du dessertskålene på vårbordet mitt? Det er ikke egentlig dessertskåler i det hele tatt. Men de fungerer helt fint til dessert likevel! Tenk utenfor boksen🤎10 til til borddekking. Vårbord i delikate pasteller. Kuvert dekket med ulike serviser og glass for å skape spenning.

Middagstallerkner - Kitchn: 25cm og 28cm: Eva Trio Legio Nova, hvit fra 199kr │Tallerken - Kitchn: Bitz Gastro, grønn/svart, 21 cm. 139kr │Dessertskål - Kitchn: Kahler Hammershøi skål. 13cm. 259kr │Champagneglass klart - Kitchn: Aida, Harvey champagneskål 4pk. 169kr Bestikk - Kitchn: Modern House, Golden Rose bestikksett 24 deler. 1499kr │Vinglass - Kitchn: iittala Essence hvitvinsglass 2pk. 369kr │Vannglass - Kitchn: iittala Essence vannglass 2pk. 319kr │ Linserviett - Kid Interiør: Vila hvit, 79,90kr │ Egg i champagneglass - Blomsterforum: 29kr │Mintgrønn vase - Blomsterforum: fra 79kr│ Glass vase klar/lilla - Blomsterforum: 179kr │ Kronelys lysestaker - Kid Interiør: Homer 8cm. 39,90kr │ Eggdekor (oppi glass) - Blomsterforum: 29kr

Vårbord i lyse hvitt og pasteller. Kuvert med ulike serviser og glass for dynamikk. Detaljer som dekoregg og påskehare-serviettring gjør hver kuvert mer personlig og påskeaktig


4. FORMER

For å skape liv og spenning i bordet ditt kan du med fordel bruke ulike former og fasonger på de ulike elementene, eller du kan gjøre som jeg har gjort i denne borddekkingen: bruke ulike runde og myke former, med ulike overflater. Tenk også på selve bordets form når du dekker og dekorerer. Dekoren bør følge bordets fasong. På et rundt bord kan du med fordel dekorere i en sirkel på midten. Ønsker du å bruke bordbrikker anbefaler jeg å gå for runde bordbrikker på et rundt bord. På et rektangulært bord står du fritt til å velge mellom runde eller rektangulære bordbrikker. Du står forsåvidt fritt til å velge på et rundt bord også, men velger du rektangulære bordbrikker vil de mest sannsynlig stikke utfor bordkanten.


5. OVERFLATER

Det er så mange fantastisk fine overflater og strukturer på både dekor og serviser i butikkene nå, og for en som elsker å blande materialer og overflater er dette en sann drøm! Som nevnt under tips 4, valgte jeg å dekorere med runde former, med ulike strukturer og overflater. De hvite tallerknene og asjettene fra Eva Solo (Nova Legio) er i nydelig hvit porselen med riller på kantene, mens den grønne håndlagde tallerken fra Bitz er i vakker glasert stentøy. Mens vasene og pottene på bordet er en blanding av glass, porselen og stentøy, noe som er med på å gjør bordet spennende på tross av at det er sammensatt av ulike varianter av den samme runde formen.


6. TEKSTILER

I borddekkingen kan tekstilene være en del av hovedfargen, og dermed være en mer nøytral detalj av bordet, eller de kan være en del av aksentfargene og dermed et blikkfang på bordet. På mitt vårbord ønsket jeg ikke å fremheve tekstilene, jeg ønsket derimot at tekstilene skulle fremheve dekoren på bordet. Derfor valgte jeg tekstiler i bordets hovedfarge. Den hvite linduken er klassisk, og passer til borddekkingen året rundt. Det samme gjelder de hvite tøyserviettene, som også er i lin, begge deler fra Kid Interiør.


Det var noen som spurte meg om det var blitt "umoderne å stryke bordduker". Det korte svaret er nei. Men jeg klarer sjeldent å holde meg til det korte svaret. Jeg mener at ingenting som har med borddekking å gjøre handler om "ut" eller "inn". Det handler simpelthen om hva du selv ønske at bordet skal utstråle. Ønsker du en klassisk og mer striglet look, vil det absolutt være fordelaktig å stryke duken. Men det er likevel ikke et must. Og det er nettopp dette som er en av grunnene til at jeg elsker borddekking - for det finnes ingen regler, eller rett og galt. Kun kreativiteten setter grenser, ergo er mulighetene for et bord grenseløs, i mine øyne 🤎. Så hvorfor ikke overraske gjestene med en underlig og iøyenfallende detalj, som å henge champagne glass fra taket eller lampen over bordet?Champagneglass farget - Kitchn: Magnor Happy champagneglass, 349kr │ Potter - Blomsterforum: fra kr 219│ Kunstige blomster - Blomsterforum: fra 39kr │ Egg i glass - Blomsterforum: 29kr │ Glassvase klar/lilla - Blomsterforum: 179kr │ Løkblomster - Blomsterforum: fra 39kr

Borddekking med en tvist. Vårstemning med hvitt og pasteller. Påskeliljer, tulipaner og perleblomst er plassert i krukker direkte på bordet. Fargede champagneglass hengt fra taklampe for en spennende effekt.


7. TA NATUREN MED INN

Uansett hvilken sesong eller anledning du dekker til passer det alltid å ta naturen inn. Til jul, for eksempel, er det kjempe pent å bruke både furu- og granbar, eller mose i borddekkingen. Til vårbordet valgte jeg å rett og slett plassere potter med løk i, rett på bordet. For hva er vel mer vår enn løkblomster som er klar for å springe ut og nyte årets første sol som varmer? Og gåsunger ikke minst. Gåsunger gjør seg pent o både vase, liggende på bordet eller til og med som dekor på hver kuvert, som jeg har gjort her.


8. GI LIV TIL BORDET

Alle bord fortjener noe levende, uansett hvilken sesong vi er i. Men spesielt om våren! For det er jo på våren selve jorden kvikner til igjen, etter en alt for lang vinter. Dette går litt igjen fra forrige tips, men du kan med fordel kombinere snittblomster fra butikken, med levende ting fra naturen. Det er nemlig med på å gi bordet enda mer liv og dynamikk! Levende blomster eller planter er nemlig en fin kontrast mot både porselen, glass, stentøy og metaller (for eksempel bestikk).


Utsnitt av borddekking med vår.. Påskeliljer og tulipaner gir bordet påskestemning.


9. LEVENDE LYS

Jeg vet ikke med deg, men jeg opplever levende lys som prikken over i'en på et hvert bord. Levende lys gir liksom den siste finishen i de aller fleste settinger. Og spør du meg så øker hygge-faktoren betraktelig i det du tilfører levende lys - uansett årstid og sesong! Og jo mer, jo bedre.


10. HVORDAN SETTE DET HELE SAMMEN

Ja, det er jo tusenkroner spørsmålet, er det ikke? Når du har valgt farger og materialer, er det neste steget å bygge opp bordet. Jeg starter alltid, uten unntak, med kuvertene. For et bord kan være så fint det bare vil, men det hjelper ikke dersom det ikke er plass til gjestene. Så start med kuvertene. Etter du har lagt på duken, selvsagt!


Når hver kuvert er ferdig kan du finne frem alt du ønsker og ha på bordet ditt, som passer med de fargene og materialene du hadde sett for deg. Sett de utover kjøkkenbenken, heller som meg, på gulvet i umiddelbar nærhet til bordet du dekker. Det kan fort bli litt frem og tilbake. Start med de de største elementene og plassér de først. Ha i bakhodet at man grupperer elementer i oddetall, altså 1, 3, 5, 7.... Har du for eksempel 3 store elementer, som jeg hadde her, kan du enten sette de tre elementene i en trekant midt på bordet, eller du kan fordele de jevnt utover lengden på bordet.


Deretter kan du plassere de nest største elementene, og så videre....


På mitt vårbord startet jeg med de tre største elementene, som er de to vasene og den største potten jeg har plassert midt på bordet.


Utsnitt fra borddekking med kuvert og borddekor i lyse pasteller.

Deretter plasserte jeg de to andre pottene som også har løk i seg, jevnt ut.. Ser du at de er spredd utover hele lengden av bordet? Dette skaper en fin helhet for øyet.Videre plasserte jeg dekoren som ikke skulle ha levende lys i seg... Lysene plasserer jeg nemlig til slutt. Og jeg prøver da å plassere de slik at lysene er jevnt fordelt over bordet, fremfor at lysestakene eksempelvis står foran hverandre når jeg ser rett på bordet. Jeg syns nemlig det gir den beste helheten og dynamikken i bordet. Som du kan se, er ikke gjenstandene plassert nøyaktig like langt fra hverandre, ei heller eksakt midtstilt. Jeg syns det er med på å skape spenning i bordet. Men jeg kan forstå hvis noen syns det føles feil😊
MEN VIKTIGST AV ALT....

...kos deg med borddekkingen!

For borddekking skal være gøy! Og husk på, at det finnes ingen regler du MÅ følge. Lek deg, prøv deg frem med ulike og spennende kombinasjoner, eksperimenter og se på bordet som en ekstra gave til gjestene dine, for hvor velkommen føler man seg ikke som gjest, når verten har lagt tid og energi i å gjøre omgivelsene ekstra fine for gjestene sine🤎Middagstallerkner - Kitchn: 25cm og 28cm: Eva Trio Legio Nova, hvit fra 199kr │Tallerken - Kitchn: Bitz Gastro, grønn/svart, 21 cm. 139kr │Dessertskål - Kitchn: Kahler Hammershøi skål. 13cm. 259kr │Champagneglass klart - Kitchn: Aida, Harvey champagneskål 4pk. 169kr│Vinglass - Kitchn: iittala Essence hvitvinsglass 2pk. 369kr │Vannglass - Kitchn: iittala Essence vannglass 2pk. 319kr │ Linserviett - Kid Interiør: Vila hvit, 79,90kr │ Løkblomster - Blomsterforum: fra 39kr

Telykt klart glass – Kitchn: Magnor 12cm. 459kr │Stormlykt glass – Kitchn: Magnor 22cm. 649kr │Hvite vaser med riller – Kitchn: Kähler fra 229kr Rav farget glassvase – Kid Interiør: Alpha vase 20cm. 299,90kr │ Lysestaker, kronelys – Kid Interiør: Homer 8cm. 39,90kr │ Telysholder, glass – Kid Interiør: Pascal, 7,5cm. 29,90kr │ Påskepynt – Kid Interiør: Fra 49,90kr │ Potter - Blomsterforum: fra 219kr │ Kunstige blomster - Blomsterforum: fra 39kr │
 

Ha en fin dag!🌸Benedicte


767 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page