top of page

BENEDICTE HN

04 MAGASIN

  • Benedicte

TIPS TIL BILDEVEGG - UTEN HULL I VEGGEN

Har du lyst på bildevegg men er usikker på hvordan du skal gå frem? Sitter du, som meg, inne med en liten frykt for hull i veggen? Her er mine beste tips for å skape din personlige bildevegg. UTEN et eneste hull i veggen!


Bildevegger er i vinden som aldri før, og jeg som mange andre er stor fan. Det er utallige måter og lage en bildevegg på, både når det gjelder oppsett og innhold. En bildevegg kan være så mangt, og det finnes ingen fasit på hva som er riktig eller galt. For alt er riktig, så lenge DU liker den selv. Det kan virke litt overveldende, og jeg tror flere styrer unna nettopp fordi det fort kan se kaotisk ut. Derfor ønsker jeg å dele mine beste tips for å få en organisert og sammenhengende bildevegg. Alle posterne i innlegget er fra dyktige Vibeke i posterhouse, som tar alle bildene selv! Hvor rått er ikke det <3TV-stue med rustrød Nockeby sofa fra ikea. Blått teppe og kvadratisk bord med stålramme i matt sort. Bildevegg med rett layout og vegghengt plante.

Mine tips for å skape din egen unike bildevegg, kort oppsummert:


En. Plassering, hvor skal bildeveggen henge? Hvilke farger er det i rommet?

To. Tema, stil, farger og motiver på bildeveggen. For å skape en helhet kan det være lurt at du har noe gjennomgående på bildeveggen. Enten noen farger som går igjen, motiv/tema som går igjen eller lignende. Du kan også bruke komplementære bilder for å fremheve noen av bildene. Sistnevnte kommer det et blogginnlegg om snart.

Tre. Utforming på bildeveggen, størrelser på bildene, mellomrom og å tilføre andre elemementer. I dette steget bruker jeg gjerne powerpoint for å kunne se hvilke bilder som passer sammen og hvilke størrelser jeg ønsker på bildene. Du kan også bruke kraftpapir som du klipper opp i posterstørrelser og legger utover gulvet for å se hvilke størrelser som går fint sammen for å få den utformingen/fasongen du ønsker på din vegg. Ved å tilføre andre elementer på din bildevegg, kan du få et enda mer spennende uttrykk. For eksempel planter, speil, hylle, fat, klokke eller lignende. Bare fantasien setter grenser :)

Fire. Utstyr, 3M command bildeoppheng, målestokk, vater og eventuelt maskeringsteip til bunnlinjen og mellomrom.

Fem. Henge opp bildene. Start med bunnlinjen og bruk vater.

Ekstra tips!

For å slippe gjenskinn i bildene dine kan du henge opp bildene uten glass/plexiglass slik som jeg har gjort på min vegg.
Utsnitt, bildevegg med postere fra posterhouse.no Nøytral bildevegg, plante på vegg. Tv-stue.

En. Plassering Det første du må finne ut av er hvor du vil ha bildeveggen. De neste stegene avhenger av hvor og i hvilket rom den skal plasseres. Både størrelsen på rommet, møbelet eller lignende som bildeveggen skal henge over og veggfargen spiller inn for videre valg. Når jeg planlagte bildeveggen min, hadde jeg rommet i bakhodet. Hvite vegger samt en blå fondvegg på motsatt vegg, rød sofa, blått teppe og masse lys. Siden denne skulle henge over sofaen ønsket jeg å lage en rektangulær bildevegg. Jeg ville ikke brukt samme komposisjon i for eksempel trappen, da det ville vært naturlig med en trinnvis forskyvning i høyden på bildene.

To. Tema, stil, farger og motiver. Når du har bestemt deg for hvor bildeveggen skal henge, kan du begynne å tenke på tema, stil, farger og motiver. Jeg har valgt et tropisk/botanisk tema. Jeg syns det passer godt inn i rommet, og hvem liker vel ikke å drømme seg bort i palmesus ;). Men jeg har også valgt å sette inn bildet med den hvite døren, som viker litt fra de andre. Selvom det ikke er et botanisk bilde, syns jeg det passer godt inn på veggen. Dette har kanskje noe med mine personlige erfaringer å gjøre, altså hva jeg forbinder med palmesus: ferie, sand mellom tærne, turkist hav, gatene der syd og så videre. Personlige erfaringer, en personlig tvist, gjør bare bildeveggen enda mer spennende, spør du meg!

Det kan være en fordel å ha et gjennomgående tema på bildeveggen, men det er absolutt ikke nødvendig. Blogginnlegg om dette kommer snart. Dersom du ikke ønsker et gjennomgående tema, kan farger og stil på plakatene være det som går igjen i din bildevegg. For eksempel pastellfarger, motiver i sorthvitt eller komplementerende motiver for å fremheve noen utvalgte bilder. For å skape mest mulig helhet liker jeg å ha like rammer på bildene, men også dette kan man leke seg med hvis man vil :)

Tre. Utforming. Størrelser, mellomrom og å tilføre andre elementer på bildeveggen. Utforming kan være litt utfordrende, spesielt hvis man ønsker bilder i ulike størrelser. Typiske størrelser på postere er 50x70, 50x40, 30x40 og A4 (21x30) for å nevne noen. Dersom man ønsker en kvadratisk eller rektangulær bildevegg må man rett og slett prøve seg litt frem med mellomrom og plassering av de ulike størrelsene. Når jeg planlagte denne veggen, var jeg inne på nettsiden til posterhouse og såg igjennom alle posterne. Deretter fulgte jeg tips en og to i dette innlegget. Jeg åpnet rett og slett alle bildene som jeg syns passet til min bildevegg i nye faner på dataen. Deretter eliminerte jeg et og et bilde til jeg satt igjen med et knippe (ca 8-10) bilder som var aktuelle for denne bildeveggen. Og så kommer det gøye. Eller, jeg syns det er gøy! For jeg tar nå skjermbilde av hver av de bildene jeg har valgt meg ut som aktuelle. Jeg tar kun skjermbilde av selve bildet, ikke hele nettsiden. Slik som på du ser på bildet under.
Når skjermbildene er tatt bruker jeg powerpoint til å prøve meg frem på komposisjon. Altså jeg endrer både størrelse og plassering på bildene for å se hva som fungerer best. Jeg starter med å lage en L, som skal forestille området bildeveggen skal henge i. Dette for å ha kontroll på den totale høyden og bredden på bildeveggen. Jeg åpner en ny tom side, og trykker på "insert" og så på "shape". Du får da opp et vindu med ulike former. Jeg bruker de rette linjene til å lage en L, og formaterer figuren i riktig størrelse. Den nederste delen på L'en på dette bildet er 25 cm, da sofaen er 250 cm. Så denne linjen tilsvarer bredden på sofaen. Høyden satt jeg bare til 15 cm, da jeg allerede hadde bestemt meg for at jeg ikke ønsket mer enn et 50x70 cm bilde i høyden, foreløpig. For det fine med en bildevegg er jo at man kan utvide og supplere med nye elementer når man ønsker det.


Jeg prøvde meg frem med ulike kombinasjoner:
På de to siste bildene har jeg bare endret plass på de to små bildene, men jeg syns det til høyre var finest, fordi bildet med palmebladene føles "tyngre" enn bildet med planteblader, gir det mening? For meg blir det da naturlig å plassere det nederst.


Dette er selvsagt ikke alle kombinasjonen jeg prøvde, for det var jo en del! Men noen, slik at dere får se hva jeg mener.


Som du ser har jeg valgt at bildet helt til høyre ikke fyller hele høyden, dette fordi jeg ønsket å tilføre et ekstra element på til min bildevegg. Jeg planlegger å lage en veggdekor med sukkulenter, men så langt har jeg ikke kommet. Derfor hengte jeg opp disse mattene med blader fra ikea, som en midlertidig løsning. Bare fantasien setter grenser for hva du kan tilføre som et ekstra spennende element til din bildevegg. Noen eksempler er klokke, hylle, vegghengt makrame, vegglysestake, hengeplanter, fat og så videre, eller en blanding av disse :)


Dersom du ikke syns denne fremgangsmåten er noe for deg, kan et annet alternativ være og klippe ut ulike posterstørrelser i for eksempel kraftpapir og legge de ut over gulvet. På den måten kan du se hvilke størrelser og utforminger du ønsker å ha på din bildevegg. Du får ikke sett sammensetningen av bilder med denne metoden, men selve utforminger får du jo sett :)


Noen eksempler på oppsett av bildevegg. Som du sikkert ser er jeg mest fan av at bildene går i linje, men det er absolutt ikke et must, og det kan bli like fint uten!
Fire. Utstyr 3m command bildeoppheng med borrelås (en pakke gir 4 oppheng, jeg beleir å bruke 2 stk pr bilde) ♡ Vater ♡ Målestokk ♡ Maskeringsteip Jeg, som mange andre, lider av "hullfrykt". Hvem ønsker vel å ødelegge veggene sine med spiker- eller skruehull, spesielt hvis du er like ubesluttsom som meg, jeg flytter stadig på både bilder og interiør. Derfor er jeg så glad for at jeg har funnet en løsning på dette. Med 3m command bildeoppheng med borrelås slipper du nemlig å lage hull i veggen! Disse fåes kjøpt blant annet hos Clas Ohlson. Disse tåler mye vekt, opptil 5,4 kg hvis du fester alle 4 hjørnene på bildet, og fjernes enkelt fra veggen uten et eneste merke. Det samme prinsippet finner du med krok, men disse er lite egnet til de fleste rammer til postere.

Vater og målestokk kan også være greit ha tilgjengelig når du skal henge opp bilder. Spesielt hvis du er like dårlig på øyemål som meg ;). Dersom du har flere bilder som skal plasseres langs bunnlinjen kan du bruke maskeringsteip til å lage en rett linje med vater, så slipper du å bruke vater på hvert bilde. Du kan også bruke teipen til mellomrommene mellom hvert bilde. Dersom du ønsker 3 cm mellomrom mellom dine bilder, klipper du en teipbit på 3 cm som du kan bruke til å måle mellomrommene etter hvert som bildene blir hengt opp.

Fem. Henge opp bildene Når bildene skal henges opp anbefaler jeg å starte med bunnlinjen. Hvis bildene for eksempel skal henge over sofa eller spisesofa, er 15-20 cm fra sofa og opp til første ramme en fin tommelfingerregel.


Avsluntingsvis vil jeg gi et siste tips. Dersom du som meg tar mye bilder av hjemmet ditt, kan det være en ide å henge opp bildene uten glasset. Glasset gir mye gjenskinn/refleksjon når du fotograferer, og det liker vi jo ikke ;). Eller du kan investere i rammer som ikke har gjenskinn, men dêt tar ikke jeg meg råd til ;)

Rabattkoden "benedicte25" gir 25% rabatt på alle ordinære plakater hos posterhouse.no, ved kjøp over 400kr.Bildevegg i tv-stue, rustrød sofa. Potteplante og vegghengt plante.

Følg meg gjerne på Instagram.

Bruk taggen #bhnmademediy hvis du ønsker og dele dine prosjekter med meg.

Benedicte

226 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Коментарі


bottom of page