top of page

BENEDICTE HN

04 MAGASIN

  • Benedicte

DIY LOUNGE STOL

Oppdatert: 18. mar. 2021


Hjemmelaget DIY Lenestol, lounge stol. Sort matt metall stol og konsollbord. Rustrød, dusty red vegg fra jotun. Linn Wold kunstprint. Rosa detaljer. Lyse toner. Norsdisk lys stue

Etter at vi bestemte oss for å kjøpe hus i februar 2017, startet også planleggingen. Jeg elsker planlegging, og samlet ideer på alt fra farger, møbler, fliser, gulv, belysning og mye annet. Og telefonen min er så full av skjermbilder at jeg faktisk ikke enda har giddet og gå igjennom den. Vi flyttet fra en leilighet på 60kvm til et hus på 130kvm, og det var ganske mange ting vi trengte. Jeg syns dog det er helt i orden å ikke ha alt klart fra starten av, og vi mangler enda en god del ting.


I stuen vår hadde vi en fantastisk fin og deilig sofa, men fordi den hadde sjeselong var det begrenset med muligheter for ommøblering. Derfor bestemte vi oss for å ha en 3 seter, stoler og en puff, slik at vi kunne ommøblere når vi trengte en forandring (les: jeg). Jeg fant den perfekte stolen fra Jonathan Adler, det var bare det at prisen ikke matchet min lommebok☺. Derfor tok jeg saken i egne hender, og brukte Jonathan Adler sin Goldfinger Lounge Chair som utgangspunkt på det som skulle bli mitt kjekkeste DIY-prosjekt!


Jeg fant de aller fleste målene på stolen på nettet, ved å sjekke produktinfo på Jonathan Adler sin stol. De resterende målene har jeg regnet meg frem til. Ut fra dette laget jeg meg en arbeidstegning. Alle målene som er oppgitt er utvendige mål!


OBS! På noen av bildene under er trekket på stolen rosa. Frøken ubesluttsom var helt bestemt på at rosa var perfekt i den nye stuen vår. Ved innflytning viste det seg at denne frøkenen tok feil (jeg vet, jeg er også sjokkert), så jeg laget nye trekk i sort velour☺.Lounge stol fremgangsmåte, beskrivelse av DIY prosjekt. steg for steg hjemmelaget stol. Firkantrør sort matt

TIL DETTE PROSJEKTET BRUKTE JEG

Til stålrammen:

♡ Silikonfjerner, vi brukte denne .

♡ Sveiseapparat

♡ 20x20 mm firkantrør i stål, 11 meter

♡ 1 stk hullplate 200 x 100 x 2 mm, vi brukte denne.

♡ Magnetvinkel x4. vi brukte disse .

♡ Vinkelsliper og slipedisk.

♡ Spraylakk i ønsket farge x 3-4 bokser.

♡ Sveisetang

♡ I mitt tilfelle: en svigerfar som kan gjøre jobben! ;)Til sete og rygg:

♡ 1 stk plate kryssfiner 18x1220x2440. Du trenger en plate til rygg og to plater til setet.

♡ Stoff, ca 6 meter. Vi brukte møbelvelour fra stof og stil.

♡ Møbeltråd/kraftig tråd, jeg brukte denne.

♡ Jeans nåler til symaskin, jeg brukte disse.

♡ Lynlås/glidelås x4 (2 til hver pute). jeg brukte disse .

♡ Platevatt/vatt x3. Jeg brukte disse .

♡ Glidelåsfot til symaskin (valgfritt)

♡ Spraylim, jeg brukte denne.

♡ Møbelstifter og pistol, jeg brukte denne.

♡ Pallepute x1. Jeg brukte denne fra stoff og stil, og jeg brukte denne oppskriften som utgangspunkt.

♡ Saks og knappenålerSTÅLRAMMEN

Start med å lage de fire rammene. Vi skjærte alle deler i 45 graders vinkel, slik at hjørnene på hver enkelt ramme ble fine. For å få hjørnene i 90 grader anbefaler jeg å bruke magnetvinkler. Da slipper du å holde vinkelen på plass, mens du sveiser. Når alle de fire rammene er sveiset sammen, sliper du skjøtene i hvert hjørne fin, med vinkelsliper og slipedisk.Du skal nå sette de fire rammene sammen, slik at de kan sveises. Dette er det greit å få litt hjelp til! Bruk magnetvinkler og sveisetang, så slipper man å holde på alle hjørner. Siden vi ikke hadde noen vinkel å gå etter på setet, målte vi oss frem til hvor lent ryggen skulle være. Men siden jeg nå har en ferdig stol, kan jeg fortelle at det fra armelet og inn til der ryggen starter, skal være 22 cm. (Se tidligere arbeidstegning). Dersom du ønsker en annen vinkel enn avbildet stol, kan ryggen punktsveises slik at du kan prøvesitte og justere vinkelen dersom du ønsker det.
Hjemmelaget lounge stol sveiset med firkantetrør

Når stolen er sveiset sammen går du igjen over med vinkelsliper og slipedisk, slik at alle punktene som er sveiset sammen er fine.


Det neste steget er hullplatene. Vi delte hullplaten på midten, og satt da igjen med to firkanter. Del hver firkant i to slik at du får 2x2 trekanter. Sveis deretter på hullplatene, en trekant i hvert hjørne, på undersiden av seterammen (se tegning av setet på arbeidstegning). Når disse platene er på plass kan den ene kryssfinerplaten til setet felles ned i rammen.


Videre laget vi plater til stolen, og vi startet med den platen som skal felles ned. Dobbeltsjekk dine mål, slik at platen passer perfekt til din stol. På bildet under har vi kun lagt i den første platen i setet. For å styrke stolen, la vi en plate med kryssfiner oppå den nedfelte platen. Denne laget vi like stor som rammen, men husk at platen i rygg må få plass også.Så hvis rammen din er 63 cm dyp slik som min, og kryssfiner platen er 18mm, så skal rammen til setet være 63-1,8 = 62,2 cm dyp. Platen til ryggen er laget like stor som rammen på ryggen, fra setet og opp.


Vi hadde opprinnelig kjøpt hobbyplater for å bruke til sete og rygg. Det viste seg at hobbyplater ikke tålte så mye vekt. Vi byttet derfor til kryssfiner. Under ser du hvordan ryggplaten vil se ut bak fra stolen.


Alle rammene er trekt i det samme stoffet som stolen. Dette er gjort med møbelstifter og spraylim. Kle fremsiden av platen med stoff, og stift et stykke ned på baksiden. På baksiden av platen klippet jeg ut en firkant og brukte strykejern til å legge inn kanten ca 1 cm. Sørg for at firkanten skjuler alle stifter. Deretter sprayet jeg lim på platen og la stoffet oppå. Et annet alternativ er å male platene.DIY Lounge stol laget av firkantrør og furu hobbyplater. Matt sort


Før stolen spraylakkeres må du vaske over hele stolen med silikonfjerner. Som du sikkert har merket, er det mye beskyttende fett på stålet når det kommer fra butikk/fabrikk. Spraylakk vil ikke feste seg dersom dette ikke er vasket av.


Husk god ventilering når du bruker spraylakk. Det er også lurt med litt temperatur, dersom det er for kaldt vil mørke farger som feks sort bli grålig når den tørker. Det kan også være lurt å ha sprayboksen i en bøtte med varmt vann, slik at lakken ikke klumper seg.
Nå er rammeverket på stolen ferdig, og det siste steget er putene. Finn målene på sete og rygg på stolen din, puten skal dekke hele rammen både på sete og rygg. Mål deretter opp på palleputen og marker med penn. For å dele opp palleputen brukte jeg en brødkniv. Hold kniven rett og sag forsiktig en vei, da vil kuttene bli rette og pene.


SYING AV PUTETREKK

Som nevnt tidligere tok jeg utgangspunkt i stoff og stil sin oppskrift på pallepute, og tilpasset denne til mine mål.sy pallepute hagepute møbelpute box pillow.

Det kan være lurt å tegne opp alt du skal klippe ut FØR du begynner å klippe, slik at du ser at du får best mulig utnyttelse av stoffet.

Jeg fulgte anvisningene på bildet over, og klippet ut topp og bunn + 4xsider til hver pute. Jeg laget trekkene 1-2 cm mindre enn putene er, slik at de ikke skal bølge seg etter en tids bruk. De er litt tunge å tre trekkene på putene, men vel verdt det etter endt treningsøkt ;)


Jeg nålet glidelåsen på først, i bunnen av hver pute på langsiden, mot plate i rygg og sete. Deretter nålet jeg sammen deler av trekket for og se at de passet fint til puten. Juster gjerne dersom du har nålet for langt inn/ut, bare husk at det skal sitte stramt, så dra gjerne i stoffet for å se om du må justere nålene.


Jeg brukte glidelåsfot til å sy på de usynlige glidelåsene, men de kan fint sys med vanlig fot også. Resten av puten ble sydd med vanlig fot og møbeltråd. Prøv deg frem med innstillingene på maskinen på en liten stoffbit. Min maskin slet litt med den tykke tråden, og jeg måtte ha trådspenningen på 7-8 for at den skulle klare og sy. Jeg måtte også løsne trådspenningen på undertråden, slik at undertråden ikke lugget. Prøv deg frem! ☺


Platevatten la jeg rundt putene før jeg tok på trekket, for at trekket skulle være litt enklere å tre på. Jeg brukte ca 1,5 stk platevatt pr pute. Klipp disse til, de trenger ikke å dekke sidene på puten.Nordisk stue i lyse toner. Dus rosa detaljer. Grå velour sofa. Sort velour lounge stol lenestol, hjemmelaget. DIY metallstol av firkantrør. kunst. Linn Wold. tulipaner i vase. Cooee vase med grønne blader. Stilrent. Nordisk stue. 

Følg meg gjerne på Instagram .


Bruk taggen #bhnmademediy hvis du ønsker og dele dine prosjekter med meg


Benedicte ♡


251 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

留言


bottom of page