top of page

BENEDICTE HN

04 MAGASIN

  • Benedicte

DIY SOFA OG BORD TIL HAGEN

Før jeg setter i gang med tegninger og beskrivelser må jeg bare få si tusen takk for engasjementet rundt forrige ukes post hvor jeg vitse frem sementpottene og den nye sofakroken vår i hagen! Så utrolig gøy at dere likte det 😍. Siden da har det kommet mange spørsmål om hvordan vi laget sofaen og bordet, så i dette innlegget kommer beskrivelsen 🧡TIL DETTE PROSJEKTET BRUKTE JEG

♡ Konstruksjonsvirke, furu impregnert 48x98* ♡ Terrasssebord 28x120 ♡ Furu lekter impregnert 23x48 ♡ Skruer ♡ Bladhengsler x 5 stk Til bordet brukte jeg også ♡ Vinkelbeslag x 4 ♡ Hullplate x 4 *Du kan også bruke 48x48 material dersom du skal ha oppbevaring under sofasetet. Det gjør at du får større åpning og det er enklere å få feks puter oppi.

TIPS!

🌸 Vi bygget sofaen slik at vi kunne bruke IKEA sine 62x62 puter. Finn gjerne puter før du setter mål på sofaen din, du sparer deg for mye arbeid i forhold til å sy puter selv eller å kjøpe puter på spesialmål.

🌸 HUSK at det ytterste terrassebordet må gå litt utforbi rammen (dryppkant). Vi glemte og ta høyde for det når vi målte ut hvor dyp rammen skulle være, så vi blingset på noen cm. Men det gjør ikke noe for vår del, da vi likevel tenker å ha ryggputer, så man vil ikke se at setet er et par cm lengre enn sitteputene. Dersom du skal ha oppbevaring i sofaen og bruke hengsler, må du legge til litt rom bak det bakerste terrassebordet på lokket slik at du får montert hengslene OG får opp lokket.

🌸 Høyde på sofa: Siden vi bygget den inn i en spilevegg måtte høyden på sofaen bli slik at lektene matchet spileveggen når vi kledde sofaen. Vi tok setehøyden på sofaen vår inne som utgangspunkt, 45cm. Så justerte vi den høyden ift lektene. Husk på høyden på putene du skal ha i sofaen din. Dersom putene for eksempel er 12 cm og du ønsker en setehøyden på 45cm, må selve konstruksjonen + terrassebordene på toppen ha en høyde på: 45 -12 cm = 33cm.

🌸 Vi laget sofaen i to deler og skrudde den sammen til slutt. Du velger selv om du vil lage den som en L med en gang, eller i to deler som vi gjorde.

🌸 Høyde på bord: Vi har to betongkrakker/sidebord som vi skal ha i vår sofakrok. Jeg valgte derfor å lage bordet et hakk høyere enn disse slik at jeg kan sette betongkrakkene under bordet når de ikke er i bruk. I fremgangsmåten min tar jeg utgangspunkt i 62x62 sitteputer. Dersom dine puter har andre mål må du regne om.


FREMGANGSMÅTE SOFA

En. Start med å måle opp området. Hos oss er veggen du ser med spiler 226cm. Deles det på 62cm som er bredden på putene, blir det 3,64. Vi hadde altså bare plass til 3,64 puter i bredden, altså 3 hele puter. Dette løste jeg ved å ha lage en plate til å legge på enden, platen fungerer som et lite sidebord (fremgangsmåte lenger ned i innlegget). Den andre veggen er lang, men for at ikke sofaen skulle ta hele pergolaer gikk vi for 3 puter, 186cm, også denne veien. Totalt 5 puter.

To. Når rammene er ferdig og på plass kan du lage lokkene/setet. Terassebordene som brukes som sete kappet jeg 2 cm kortere enn rammen, slik at vi har 1cm klaring på hver side, da unngår man at lokket skraper i veggene når det åpnes.


Vi skrudde det ytterste terrassebordet fast i rammen, så det er ikke en del av lokket som kan åpnes. La det ytterste terrassebordet gå minst noen mm utenfor selve sofaen, slik at du får en fin dryppkant til alt regnet, som før eller siden kommer 😁 Vi lot den gå 2,6 cm utenfor rammen, slik at terrassebordet ville gå noen mm utenfor lektene vi monterte til slutt. Lokkene laget jeg med terrassebord og lekter. Jeg skrudde lektene på tvers av terrassebordene. Sørg for at ikke lektene kommer i konflikt med rammekonstuksjonen når du skal snu lokket, for da går ikke lokket igjen. Snakker jeg av erfaring? Ja......


Jeg laget lokkene mens de lå oppå rammen, med innsiden liggende opp mens jeg skrudde det sammen. Til sammen har vi 5 terrassebord som sete, dette utgjør ca 60cm, så vi har noen cm til overs i bakkant på setet. Men siden vi har montert hengsler og for at det skal gå an å åpne lokket på benken, er det nødvendig med litt ledig rom i bakkant som tidligere nevnt.
Tre. Du kan nå feste hengslene på lokket. Det enkleste er nok å legge lokket liggende slik som det skal ligge til slutt. Åpne lokket og skru fast hengslene. Når lokket er på plass må du skru på enten tau eller skinnreimer eller lignende, slik at du har håndtak til å få åpnet lokket.

Tre. Avslutt med og kle igjen sofaen med spiler! Er sofaen bygd inn i en spilevegg slik som hos oss, sørg for at spilene på sofaen liner opp med spilene på veggen(e) den møter. Vi har brukt en tommestokk (liggende slik at tallene viser) som mellomrom mellom spilene.FREMGANGSMÅTE BORD OG PLATE/SIDEBORD

Bordet og platen til enden på sofaen er konstruert på samme måte som lokket/setet på sofaen, altså skrudd fra undersiden med lektere på tvers. Til bordplatene brukte jeg en del av tommestokken som mellomrom mellom spilene (se bilde under steg En. En. Når du vet hvor stort du vil ha bordet kan du kappe lektene + litt til. Jeg ønsket et 80x80 bord, men det ble litt justert underveis slik at det skulle gå opp i opp med lektene. Så kapp gjerne lektene litt lenger enn hva du ønsker at bordet skal være, slik at du har litt å gå på for justering. Jeg kappet lektene 90cm ca, og så kappet jeg av rundt 4-5 cm på hver side når platen var ferdig. Det gikk helt fint å bruke kapp-/gjærsag til dette. Lektene som skal gå rundt bordet kan du kappe og montere på platen til slutt. Denne rammen kappet jeg med 45° vinkel i hjørnene. Jeg laget ikke ramme rundt platen som ligger i enden av sofaen.

Skru fra baksiden og opp, slik som vist i tegningen under. På bildet under, hvor jeg viser med tommestokken, ligger platen med oppsiden opp, bare for å vise. Du må ha oppsiden av platen ned mot bakken når du skrur. Dersom du skrur ovenfra og ned vil skruene bli synlige på bordplaten og det er jo ikke så pent.To. For å lage bena brukte jeg to lekter i bredden slik at det skulle bli stabilt. Det er enklere å vise enn å forklare, så jeg viser heller i bilder. Legg merke til at den ytterste spilen er lengre enn den innerste, da den innerste er plassert mellom spilene som går på tvers både oppe og nede.


Fra undersiden av bordet er det enkelt å se konstruksjonen. Hele bordet ble laget mens det lå med toppen liggende ned som på bildet over. Hullplatene og vinkelbeslag er satt på for å stive av bordet, samt at noe av materialet vårt var skeivt, så vi måtte tvinge det litt på plass😅

Resultat: DIY sofa og bord til hagen. Sofa er bygget etter Ikea sine duvholmen/jarpon puter.

Dersom noe er uklart i beskrivelsene, må du bare spørre meg i kommentarfeltet eller på Instagram. Jeg svarer alltid 😊


God helg!🍭


 

Følg meg gjerne på Instagram.

Bruk taggen #bhnmademediy hvis du ønsker og dele dine prosjekter med meg.

Benedicte

10 543 visninger4 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

4 Comments


Frida Kristin Engøy
Frida Kristin Engøy
May 18

Hei, ønsker også å vite hvor mye dette kostet (omtrent). Vi tenker å bygge en slik sittegruppe selv.

Like
Benedicte
May 19
Replying to

Hei! Vi kjøpte alt samlet da vi bygget uteområdet, og betalte da 12k. Men har ikke regnet på hvor mye som gikk til sofaen! Og så er jo prisene litt annerledes nå😰😅. Men når du har målene på det du skal bygge er det enkelt å regne ut da😍

Like

Karoline Andberg
Karoline Andberg
May 23, 2022

Hei, dette var virkelig inspirerende! Dette skal bli mitt nye prosjekt! Tusen takk for fine bilder og beskrivelser. Men jeg lurer litt på den spileveggen i bakgrunnen, hvordan laget du den?

Like

cnatland
Apr 27, 2022

Kjempe fint uteområde, frister å gjøre det slik selv ☀️ Vet du ikke kan garantere pris, men sånn ca - hva kostet dette ? Christine.

Like
bottom of page