top of page

BENEDICTE HN

04 MAGASIN

  • Benedicte

DIY SENGEGAVL I KRYSSFINER
ENDELIG! Jeg har ventet et helt halvt år på å komme i gang med sengegavlen, og endelig!

For hvor vanskelig kunne det være og få fraktet med seg hele kryssfinerplater hjem? Jo, veldig veldig vanskelig i følge Mr. HC. Men det var det ikke! Og hadde jeg visst hvor enkelt det var, hadde jeg ikke ventet på at han skulle hjelpe meg i et helt halvt år :P. Jeg fikk hjelp av svigerfar jeg, og svisj så var kryssfineren på plass, tegningene mine var klar for lengst og gavlen ferdig! På ekte svisj. Det eneste som tok tid var at limet måtte tørke i 24 timer, ellers gikk resten radig. OG, jeg har lært meg å bruke sirkelsag på dette prosjektet. Det eneste som var skeivt på denne gavlen her, var det Mr HC saget, så DET så ;)
TIL DETTE PORSJEKTET BRUKTE JEG

♡ Kryssfiner 1220x2440x12. Vi brukte 2 hele plater + deler av en til for å lage hyllene. Du kan evt bruke annet materiale til hyllene.

♡ Lekter el. til forsterkning av hyllene. Vi brukte 48x68

♡ Sirkelsag

♡ Tvinger, minimum 4 stk

♡ Tec 7 lim

♡ Målestokk

♡ Pussepapir (120 eller 180)

♡ Valgfritt, men anbefalt: Olje/voks

♡ Noen ekstra hender som kan bære dette på plass, med mindre du lager den på soverommet da.
FREMGANGSMÅTE

En. Start med å finne ut hvilken størrelse du vil ha på gavlen. Vi har 180cm seng, og syns dermed at 244cm bredde var helt perfekt. Enda mer perfekt er det jo da at man slipper å sage til platene. Vi ønsket også litt dybde på vår gavl, slik at vi får plass til litt rot bøker og lignende i hyllene. Den totale dybden på gavlen er 160mm. Dybden på hyllene blir da 160-12-12 = 136 mm.

For at gavlen skal kunne stå helt inntil veggen må man gjøre justeringer på bakplaten i forhold til gulvlisten. Vår gulvlist er 58mm, så vi saget tilsvarende mm av høyden på bakplaten.Detaljbilde soverom blå veggnfarge deco blue. Rammer I ulike størrelser, interiør dekor. Hjemmelaget sengegavl i kryssfiner

To. Lag klar 4 hyller. Vi hadde flere plater med kryssfiner på grunn av andre prosjekter, så vi brukte dette til å lage hyller av. Dersom du ikke har det, er det ikke nødvendig å kjøpe enda en plate med kryssfiner for å lage hyller. Vårt soverom er ikke så stort, og hyllene er derfor ikke særlig synlig, men vi hadde som sagt kryssfiner tilgode. Men dersom hyllene vil være synlig hos deg, vil det nok være penest å finne et lignende materiale. Alternativt kan du kjøpe plank/terrassebord og male det hvitt, sort eller hvilken som helst farge. Det kan skape en fin kontrast til gavlen. Bare husk på at bredden på materialet du velger må være riktig i forhold til dybden du ønsker på gavlen din.Sirkelsag rette kutt kryssfiner plate, rettholt. DIY lage selv sengegavl hodegavl

Tre. Når alle de fire hyllene er klar, sager du lektene (eller det materialet du vil bruke som avstiving) i samme dybde som hyllene, her 136 mm. Vi saget 18 stykker av lektene, og har brukt 5 klosser på to hyller, og 4 klosser på to hyller. Skru fra oversiden av hyllen og ned i lekten. 2 Skruer i hver. På den øverste hyllen brukte vi tec 7 istedenfor skruer, slik at vi ikke fikk skruehull på toppen av gavlen. Limen må tørke i et døgn, så huske å sette på tvingene, slik at de får tørke under trykk. For at ikke hyllen skulle få merker atter tvingene brukte vi kapp vi hadde liggende mellom hyllen og tvingen.Fire.Hyllene skal nå festes til bakplaten på gavlen. Hyllen skrus på fra baksiden, så legg hyllene stående utover i ca det mellomrommet du vil ha, vi brukte rundt 365mm mellom hyllene våre. Legg bakplaten oppå. Pass på at hyllene ligger bent. Den øverste skal gå i flukt med bakplaten. Den nederste hyllen må du selv måle deg frem til i forhold til hvor mye av lekten som skal være under hyllen, bare husk at avstanden fra den nederste hyllen og ned til gulvet skal være tilsvarende fotlisten, hos oss ble det 58mm. Start med den øverste hyllen. Drill hull før du skrur i skruer, det gjør det enklere og du unngår at kryssfineren sprekker.Fem. Før fronten limes på, anbefaler jeg å lage endestykker/vegger i hyllene, slik at ikke rotet tingene dine forsvinner inni der. Vi satt veggene 46 cm inn, slik at hyllene er dype og rommer litt, men ikke for dype. Jeg vil anbefale og dobbeltsjekke målene for hver vegg du skal sette opp, det er ikke nødvendigvis slik at det er like mål alle steder ;) Veggene limes på baksiden/innsiden, slik at det ikke blir synlig.DIY lage selv sengegavl med hyller for oppbevaring møbelsnekker

Seks. Nå er vi snart i mål! Når vi var kommet til dette punktet fant vi ut at det var best å få gavlen hjem til oss og opp i 2. etasje på soverommet, før vi kunne få på fremsiden. Heldigvis har vi terrasse på soverommet, så den gikk inn den veien ;) Det viktigste er i hvert fall å sjekke at gavlen står fint før du limer på fremsiden, så den ikke velter eller står i vinkel bak sengen. Så sett den opp i riktig stilling og se at alt er vel :)

Det er også på dette punktet du må lage eventuelle hull i hyllene til ledninger etc. Vi laget hull til lampene som henger på gavlen, slik at ledning og bryter havner inne i hyllene istedenfor å henge på fremsiden av gavlen. Disse hullene vil ikke være synlig, så de kan se ut som de vil ;)
Utsnitt blått deco blue soverom. Gavl i naturmateriale DIY hodegal med oppbevarignshyller

Syv. Fronten skal nå på. For å unngå synlige skruehull brukte vi lim på den øverste delen av gavlen. Altså brukte vi skruer på de to nederste hyllene/lektene, og tec7 på de to øverste. Dette må du selv se an, det spørs jo hvor høy seng du har i forhold til hvor hyllene er plassert. Start med å måle deg frem til hvor skruehullene skal være så du kan forbore. Når alle punktene er boret kan du starte med limingen. Lim langs begge de øverste hyllene og også på alle lektene, da er du sikker på at den vil henge godt fast. Når du er ferdig å lime setter du fremsiden på, og mens en holder platen på plass, borer den andre i skruene. Når alle skruene er boret i, fester du tvingene så stramt det lar seg gjøre jevnt fordelt på toppen.For å unngå merker i gavlen brukte vi kapp, slik at ikke tvingene er i direkte kontakt med fremsiden av gavlen.

Deco blue soverom med DIY hjemmelaget gavl i kryssfiner. Skjult oppbevaring

Oppdatering mars 2021: Siden da har vi malt soverommet, så jeg legger ved noen bilde av soverom i ny farge også! Og om ikke lenge skal vi flytte rom og lage ny gavl :)


Utsnitt soverom i bruntoner. Vegger og tak malt i 2500 krydder fra jotun. Rotting lampe fra ikea. DIY sengegavl i unehandlet kryssfiner med skjulte hyller og ledninger. Skjellvase med buksbom. Botanisk poster

Soverom i bruntoner, 2500 krydder fra jotun. DIY sengegavl i kryssfiner med skjult oppbevaring


 

Følg meg gjerne på Instagram.


Bruk taggen #bhnmademediy hvis du ønsker og dele dine prosjekter med meg.


Benedicte

1 784 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page