top of page

BENEDICTE HN

04 MAGASIN

  • Benedicte

OMTREKKING AV MØBLER - SPISESOFA

To innlegg om omtrekking på rappen! Wops. Det forrige innlegget handlet om spisestolene jeg trakk om, men var også en generell veiledning til omtrekking av møbler. Innlegget finner du her.


Så, spisesofaen vår fikk vi av mamma. Dette var en reklamasjon, så hun hadde fått ny uten og måtte levere tilbake den som var ødelagt. Jeg meldte meg selvsagt frivillig til og forbarme meg over den😍. Det var hovedsakelig bunnen som var ødelagt. Fjærene var knekt, så vi erstattet de ødelagte fjærene med noen nye som jeg bestilte på eBay. Etter bare noen måneder knakk enda flere fjærer og det ble store groper i sofaen. Ny plan... Jeg bestemte meg for og erstatte hele bunnen med en plate istedenfor og tenkte at jeg like greit kunne trekke om sofaen når jeg likevel måte ribbe setet. Jeg syns ikke gråfargen passet så godt inn her, så da ble det sort velour igjen da 😅.
Mannen ribbet hele sofaen, mens jeg fjernet de delene av trekket som jeg måtte bruke som mal. Og la meg bare si deg en ting, omtrekking av møbler teller som en fullverdig og hardtreningsøkt! Det er tungt for både kondisjonen og for musklene, så her får du både konisjonstrening og styrketrening i ett, pluss et nytt møbel. Vinn-vinn-vinn? JA, sier nå jeg.

Hva jeg brukte til dette prosjektet ♡ Kryssfiner 12mm Lekter 23x48 skrudd fast i rammen for støtte Madrass til sete ♡ Stoff, jeg valgte møbelvelour i sort, samt fòr til undersiden (så langt er jeg ikke kommet). Stiftemaskin og stifter. Jeg brukte de stiftene jeg hadde liggende. De er 8mm, men de kunne med fordel vært 10-12mm. ♡ Kraftig tråd ♡ Symaskin og jeansnåler eller andre nåler som tåler kraftig stoff uten og knekke. ♡ Nål og krumnål ♡ Målebånd ♡ Gjerne en notatbok så du kan skrive ned mål og en slagplan 😁 Valgfritt: ♡ En mann/kvinne som kan gjøre drittjobbenSpisesofa trukket om i sort velour. Moderne spisestue i deco blue med bildevegg og annen veggdekor somklokke, speil og veggpotter.


Fremgangsmåte En. Mannen ribbet som sagt sofaen og jeg fjernet de delene av stoffet som jeg trengte til mal, henholdsvis både utsiden og innsiden på armlenene. Jeg vet ikke hvor mange stifter det var på denne sofaen, men vi endte til slutt med og bare fjerne de som absolutt måtte fjernes, for fy flate for en drittjobb😆. Jeg tok også vare på vatten som lå mellom stoffet og madrassen, slik at stoffet ville legge seg pent i setet. Du kan med fordel ta litt bilder underveis, slik at du ser hva som må sys sammen og hva som må henge fritt til stifting. Lag deg gjerne en plan på hva som må monteres/festes først. Hos meg måtte først setet stiftes ferdig, før fronten av ryggen kunne stiftes, deretter sidene og til slutt bakstykket.

To. Hvile... Neida. Joda. Men steg to var og lage ny bunn til setet. Istedenfor fjærer laget vi bunn av en plate i kryssfiner. Skummet som var i sofaen var selvsagt tynt, man trenger ikke så tykt skum når man har fjærer. Men vi skulle nå ha plate i bunn, og trengte dermed ny, tykk skum. Til dette kjøpte jeg en skummadrass fra jysk som har samme tetthet som mange andre sitteputer. For og forklare, en madrass til seng har som oftest mindre tetthet og er mindre kompakt fordi man fordeler vekten sin jevnt over hele kroppen når man ligger. Når man sitter kommer all vekten på bakdelen, og man trenger derfor en større tetthet på underlaget. Madrassen jeg kjøpte har en kjernetetthet på 35 kg/m³, og det fungerer veldig bra til sete. Vi saget til lekter for å forsterke rammen, før vi la på kryssfinerplaten. Vi brukte skruer til og skru fast begge deler. Madrassen brukte jeg, som i oppskriften på omtrekking av møbler, en brødkniv. Jeg brukte madrassen som hadde vært i sofaen som mal, tegnet med tusj og begynte kuttingen. Vatten som jeg tok vare på fra steg En la jeg oppå madrassen.

Tre. Klipp ut de ulike delene, sørg for å legge til en del cm i forhold til de målene du tar så du har rom til og stifte. Armlenene må sys sammen på maskin. Før jeg begynte og stifte stoffet på plass sydde jeg også sammen front og armlen, før jeg sydde baksiden på slik at trekket nå var i ett stykke. Du velger selv hva du syns er penest. Et tips når det kommer til armlen: Det er vanskelig å nåle sammen de tre delene (innside, den smale oppsiden og utsiden) når det ligger flatt på bordet. Våre armlen har jo sving, og denne svinge er det vanskelig å få til på et flatt underlag. Jeg hadde stoffet på vrangen og brukte armlen når jeg nålet sidene. For eksempel brukte jeg høyre armlen når jeg nålet venstre armlen. Når stoffet er på vrangen vil jo fasongen bli speilvendt. Denne metoden fungerte veldig bra.


Fire. Baksiden av ryggen må sys langs sidene med usynlig søm. Til dette bruker jeg krumnål. Alternativt kan du feste baksiden med spraylim, men jeg vil ikke være ansvarlig for resultatet. Prøv eventuelt på en prøvebit først. Sparylim fås kjøpt hos blant annet Biltema.

Fem. Avslutningsvis anbefaler jeg og stifte på en slags voile under sofaen, slik at stoffet du har stiftet fast samt understellet på sofaen ikke synes. Jeg har ikke kommet så langt... Enda😅Spisesofa trukket om i sort velour. Moderne spisestue i deco blue med bildevegg og annen veggdekor somklokke, speil og veggpotter.

Selvom dette bare var fem trinn, så tok dette ganske mye lenger tid enn jeg hadde sett for meg. Evig tidsoptimist og sånt. Underveis i syingen måtte jeg også ha peptalks med symaskinen min, for stakkars maskin som måtte sy med kraftig tråd OG måtte sy gjennom flere lag med møbelstoff. Faktisk er jeg overrasket over at det gikk! Ny maskin står definitivt på listen, selvom den jeg har fungerer utmerket til småprosjekter. Så hva syns du? Likte du den best før eller etter omtrekking?Spisesofa trukket om i sort velour. spisestue i deco blue med bildevegg og annen veggdekor somklokke, speil og veggpotter. Hjemmelagde DIY pynteputer i fem enkle steg.

Følg meg gjerne på Instagram.

Bruk taggen #bhnmademediy hvis du ønsker og dele dine prosjekter med meg.


Benedicte

758 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page