top of page

BENEDICTE HN

04 MAGASIN

  • Benedicte

OMTREKKING AV MØBLER - SPISESTOLER

I fjor høst hadde jeg mange DIY-prosjekter på gang mens vi ventet på at huset skulle stå ferdig. Et av dem var omtrekking av stoler til spisestuen. Jeg kjøpte stoler på en gjenbruksbutikk til 50 kroner pr stol. De var ikke særlig pene, rødoransje med en merkelig grønnaktig farge på bena, som heldigvis viste seg og være treverk!🙏🏼 Men de hadde potensial. For må egentlig alt være nytt? Jeg syns absolutt ikke det. Det finnes mange skatter med potensial både på finn o gi bruktbutikker, og spesielt for de som liker DIY. Når stolene i utgangspunktet var så billige, så hadde det ikke gjort noe om min visjon var en flopp, for jeg kunne jo bare gitt de bort 😊 . Men jeg syns resultatet ble greit. Stolene er ikke noe WOW fine, men helt enkle stoler som gjør sin jobb. Etter jeg pusset de opp vel og merke😆. Jeg er i grunn ganske glad i stoler, og ser ikke bort fra at disse vil bli byttet ut på sikt. Faktisk kunne jeg tenke meg å ha en god blanding av kule stoler rundt spisestuen (håper ikke manne leser dette). Men enn så lenge er jeg fornøyd med disse.

Som med loungestolen ble også spisestolene trukket om i rosa velour først. Det var perfekt i hodet mitt, ikke fult så perfekt når de kom i hus. Så da var det bare og handle inn nytt stoff og gjøre det om igjen. Fordelen var at det gikk mye raskere den andre gangen😁. Den andre fordelen er at jeg har masse rosa velour som jeg kan sy puter og annet stæsj av.


TIL DETTE PROSJEKTET BRUKTE JEG

Stifteløfter/fjerner. Jeg hadde ikke det, og brukte en kniv og en tang. Det anbefales absolutt ikke. Bruk riktig verktøy! ♡ Stiftemaskin, jeg brukte Cocraft fra Clas Ohlson. ♡ Stifter, jeg brukte 8mm fra Stoff og stil og det gikk helt fint, men du kan gjerne bruke 10mm. ♡ Stoff ♡ Strykejern til å lage fine kanter på stoffet. Dette er ikke alltid nødvendig, det kommer an på konstruksjonen av møbelet. Jeg måtte lage fine kanter på stoffet rund bena i front og mellom ryggsøylen bak. ♡ Jutebånd/gjordebånd. Jeg laget nytt sete på stolene, og brukte kraftig jute til dette. ♡ Skum. Skummet som var i stolene var i dårlig stand. Jeg byttet derfor ut i både sete og rygg med hobbyskum. For og skjære ut skummet så nøyaktig og pent som mulig, bruk en brødkniv eller annen kniv med tagger. Sag kun en vei og hold kniven bent, så får du rette og pene kanter. ♡ Saks ♡ Symaskin og møbeltråd/kraftig tråd. Til dette prosjektet brukte jeg ikke symaskin. Men jeg gjorde det på spisesofaen. Innlegg om den kommer snart. ♡ Krumnål. Dette kommer, igjen, an på konstruksjonen av møbelet. Jeg måtte sy ryggen fast med usynlig søm. Til det brukte jeg krumnål..Deco blue spisestue med sort matt kontrast. Mønstret sort-hvitt gulvteppe fra ikea. Spisesofa i lys grå lin. Møbelpolstring, gjenbruk av spisestoler.

FREMGANGSMÅTE

Start med og finne ut hvordan møbelet er bygget opp, slik at du kan lage deg en liten plan på hva som skal henge sammen, sys sammen, stiftes og så videre. Ta gjerne litt bilder underveis i prosessen i steg En, slik at du slipper og huske på hva som er festet hvor el.


En. Bruk stiftefjerner til og fjerne alle stifter på møbelet. På denne måten får du befart stoffet slik at du kan bruke det som mal når du skal klippe ut stoff. Dersom stoffet er sydd sammen noen steder, klipp så nærme sømmen som mulig for og bevare stoffet.


To. Når trekket er fjernet må du ta stilling til om du må gjøre noen endringer på feks sete, dører, ben eller andre ting. På stolene fjernet jeg også skum og det båndet som hadde vært brukt som sete, rett og slett fordi det var i dårlig stand. Båndet hadde gitt etter og blitt en grop, så det ville ikke vært behagelig og sitte på dersom jeg kun hadde lagt på nytt stoff.


Tre. Bruk det gamle stoffet som mal til og lage nye trekk. Jeg anbefaler å legge på noen cm på alle sider. Det er så kjedelig om trekket blir for lite, og man trenger også et lite stykke og holde i for å få stiftet det nye stoffet stramt på plass.


Fire. Når alle delene er klippet ut, sjekk om det er noen av delene som må ha fin innbrettet kant. Bruk knappenåler til og legge inn kantene og sjekk før du stryker kanten at det passer😅.Klippemal til nye trekk, møbelpolstrinnk, omtrekking av spisestoler

Fem. Dersom du skal lage nytt sete eller legge i nytt skum, gjør du dette før du starter med å feste stoffet. Den enkleste måten og kutte opp skum er og bruke en kniv meg tagger. Mål opp og tegn med tusj. Istedenfor å sage, slik som man gjør når man skjærer brød, så sager du kun mot deg selv. Dra kniven over streken og sørg for at du holder kniven i en rett vinkel. Da blir kuttet også rett. Til og lage nytt sete på disse stolene brukte jeg som sagt kraft jute. Jeg la det i "veve"mønster. Du vet, slik som man vever. Jeg la de først fra front til bak og stiftet fast. De båndene som gikk på tvers vevet jeg - over den første under den andre over den tredje og så videre.


Seks. Start med og stifte på plass stoffet. Hold stoffet så stramt som du bare klarer. Jeg måtte ordne den første stolen jeg trakk om, for der hadde jeg rett og slett ikke strammet stoffet godt nok. Det er veldig viktig at du gjør, for etterhvert som møbelet blir brukt, så vil stoffet også gi litt etter, så keep it tight!


Syv. Det siste stoffet du tar på er mest sannsynlig også det stoffet som må festes med usynlig søm. Så finn frem krumnål og kraftig tråd, og sy i vei! Usynlig søm har jeg prøvd og demonstrere i tegningen over😅Deco blue spisestue med stor bildevegg som inneholder ulik veggdekor som klokke, makrame, vegg planter og potter, rundt gull speil. SPisesofa i grått møbelstoffer. Gjenbruksspisestoler trekt om i sort velour. Geometrisk sort hvitt gulvteppe fra ikea.

Jeg holdt på og skrive at spisestuen min ser slik ut idag, men det gjør den jo ikke😆. Jeg har akkurat trukket om spisesofaen i sort velour! Innlegg om det finner du her ! Jeg syns det ble mye bedre helhet i spisestuen når stolene ble sorte, og enda bedre var det når også sofaen ble sort. Jeg flørtet med ideen om å gå for blomstret velour på sofaen, men jeg safet på sort. Så kan man helle piffe det opp og endre uttrykk med puter! Har du trukket om møbler før?

Følg meg gjerne på Instagram. Bruk taggen #bhnmademediy hvis du ønsker og dele dine prosjekter med meg.

Benedicte

1 125 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page